Hamilelik süreci, bir bayanın hayatında hem çok özel hem de çeşitli sıhhat zorluklarını beraberinde getiren bir devirdir. Bunlardan biri de, ne yazık ki, diş ağrısıdır. Pekala, bu hassasiyet dolu vakitlerde hamilelikte diş ağrısına ne güzel gelir? Bu sorunun karşılığını sizlerle paylaşacağız.
Hamilelikte Diş Sıhhatinin Önemi
Hamilelik devri, hormonların sebep olduğu değişimler nedeniyle diş etlerinde iltihaplanma ve diş ağrısına yol açabilecek bir devirdir. Bu nedenle, anne adaylarının diş sıhhatine ekstra itina göstermeleri gerekir. Ayrıyeten, hamilelik sırasında artan östrojen ve progesteron hormon düzeyleri, diş etlerindeki kan akışını etkilediğinden, hamilelikte diş ağrısı meselesiyle karşılaşılabilmektedir.
Bu periyotta, diş etlerinde meydana gelen hassasiyet ve şişme, olağan diş ağrılarından daha şiddetli bir hale gelir. Bu nedenle gebe bireylerin hamilelik mühleti boyunca diş doktoru denetimine gitmeleri, diş sıhhatleri açısından büyük kıymet taşır.
Hamilelikte Diş Neden Ağrır?
Hamilelikte Diş Ağrısı çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve bu diş ağrısı hamilelikten kaynaklanan hormon düzeylerinin artmasından ötürü olağan diş ağrısından daha şiddetli olabilir. Hamilelik mühletince, bedende artan hormon düzeyleri diş etlerinin daha hassas ve iltihaplanmaya daha meyilli olmasına neden olur. Bu müddet zarfında, diş etlerindeki bu hassasiyet diş ağrısının en önemli sebeplerinden biri olarak gösterilebilir.
Hormonal değişikliklerle birlikte artan kan dolanımı, diş etlerinin daha süratli reaksiyon göstermesine ve şişmesine yol açar ve şiddetli ağrılara yol açar. Ayrıyeten hamilelik periyodunda beslenme alışkanlıklarının değişmesi de diş sıhhati üzerinde tesirli olabilir. Gebe birey hamilelikten kaynaklı beslenme nizamının bozulmasından ötürü günün çeşitli saatlerinde daha fazla besin tüketebilir. Buna bağlı olarak da diş bakım sıklığının arttırılması gerekir. Lakin diş bakımı yeterine sağlanmazsa diş problemlerini beraberinde getirir.
Hamilelikte Hangi Ağrı Kesici İlaçları Kullanılabilir?
Hamilelik periyodunda ağrı kesici kullanımı çok dikkatli yapılmalıdır. Ağrı kesicilerin birden fazla anne ve bebek üzerinde olumsuz tesirlere neden olabilir. Tabipler ekseriyetle gebe bayanların ağrı kesici ve gibisi ilaç kullanmasını önermez. Lakin acil durumlarda yan tesiri az olan kimi etken hususların içerdiği ağrı kesicilerin kullanımına müsaade verilebilir.
- Parasetamol (asetaminofen): Hamilelikte ağrı ve ateş için kullanılan en yaygın ilaçtır. Ekseriyetle baş ağrısı, diş ağrısı ve kas ağrıları için önerilir.
- İbuprofen ve Aspirin: Bu tıp ilaçlar NSAID (non-steroidal anti-inflamatuar ilaç) kümesine girer ve hamileliğin bilhassa birinci 3 ay ve son 3 ay devrinde kullanımı önerilmez. Lakin nadiren de olsa doktor denetiminde kullanımına izin verilebilir.
NOT: Bu hammaddeye sahip ilaçları kullanmadan evvel kesinlikle hekiminize başvurmanız ve doktor gözetiminde kullanmalısınız.
Hamilelikte Diş Ağrısına Ne Uygun Gelir?
Hamile bireyler hamilelik süreci boyunca antibiyotik yahut ağrı kesici güç durumda kalmadıkça kullanamazlar. Antibiyotik ve ağrı kesicilerin yanlış kullanımı anne karnındaki bebeğe ziyan verebilir ve ileride önemli sıhhat sıkıntılarına yol açabilir. Gebelikte diş ağrısının tahlili için çeşitli doğal formüllere başvurmak en sağlıklısıdır.
Gebelik periyodunda diş ağrısı yaşayan bayanlar aşağıdaki doğal yolları kullanarak diş ağrısını geçirmeyi deneyebilir. Diş ağrısı dayanılamaz bir hale gelmesi durumunda en yakın diş hastanesine gidilerek doktor kontrolünde müdahale edilmesi gerekir.
- Tuzlu su ile gargara yapmak,
- Maydanoz, karanfil ve sirkeyi karıştırarak gargara yapmak,
- Diş ağrısının olduğu yanak bölgesine buz uygulamak,
- Ağrıyan dişe bir damla karanfil yağı dökmek,
- Ağrıyan diş etrafında küçük bir kesim zencefil çiğnemek,
- Sarımsağı öğüttükten sonra ağrıyan dişe ve etrafına sürmek.
Yukarıdaki doğal formüller diş ağrınızı süreksiz olarak kesebilir. Hamilelik devrinde ilaç kullanımı riskli olduğu için doğal yollar önerilmektedir. Bu doğal formüller diş ağrınızı geçirmezse, hekiminize başvurmanız gerekecektir.